MOM Tribe

De waarde van een momTribe is aangetoond in diverse onderzoeken. Moeders kunnen druk ervaren door de insta perfect plaatjes en verhalen op social media. Hier worden voornamelijk de mooie beelden en verhalen gedeeld, maar je ziet nooit het hele leven of het leven in perspectief.

Moeders voelen zich schuldig en struggelen om een ‘perfecte moeder’ te zijn wat het risico verhoogd op postpartum depressies, angts, relatieproblemen en bonding met je baby.

Het deel zijn van een groep vrienden die je kunnen steunen en begrijpen, en herkennen hoe eenzaam het moederschap kan zijn is een powerfull tool die je helpt om door de eerste jaren met je kindje te komen.

Wat is een Mom tribe?

Een Mom tribe is een benaming voor een groep moeders die dezelfde waarde in het moederschap delen. Iedere familie heeft een eigen prioriteitenlijst wat belangrijk voor haar en haar familie is.

Iedereen is anders. De een draagt de baby, de ander geeft flesvoeding, sommige mogen geen schermtijd. Sommigen slapen op de kamer bij ouders. We doen allemaal wat voor onszelf en onze familie werkt. Wat we allemaal wel kunnen overeenkomen is dat we willen dat we een gelukkige, veilige en liefdevolle omgeving voor ons kind willen creëren.

Het is zo belangrijk om elkaars verschillen te omarmen. Zo breken we door stigma’s van wat hoort en verzacht het gevoel van ‘een perfecte moeder’ moeten zijn. In je Momtribe wordt je geaccepteerd hoe je bent. Je moet je veilig voelen om over je goede dagen en slechte dagen te kunnen vertellen. Je kan je strugggels en gevoelens delen zonder het gevoel te hebben veroordeeld te worden.

The MOM Tribe

Momtribe vanuit het origine

Onderzoek toont aan dat 25% van de moeders, postpartum depressie of angst ervaart. Eén van de key points is dat ze zich eenzaam voelen in hun journey. Van vroeger, toen we nog in stammen leefde, zijn wij niet gemaakt om alleen het moederschap aan te gaan. Dit deed je samen met andere vrouwen. Je hielp elkaar. Je leerde van elkaar. Zo voelde je je zekerder en stond je meer in je kracht. In de huidige maatschappij, vooral hier in Nederland, zijn we erg individualistisch. En als je dan geen vriendinnen hebt die in dezelfde fase zitten als jij zit, dan kan je je eenzaam en onzeker voelen.

Hoe vind je een Mom tribe?

Probeer deel te nemen aan sociale activiteiten waar moeders zijn. Dit kan mama & baby dans zijn, mama & dreumes yoga, zwemles, meet-ups. En begin een gesprek door een vraag te stellen over haar kindje waarmee iedere moeder zich kan relativeren. Vb Die van mij kijkt eerst de kat uit de boom en rent dan op iedereen af. Hoe gaat jou kindje om met anderen? Als fysiek moeders ontmoeten lastig is dan kan je ook deelnemen aan fb community The Momtribe NL. Of neem deel aan The Momtribe circles die ik organiseer.